Menu Close

Zdravi san kod djece vrtićke dobi: Kako stvoriti navike zdravog spavanja kod djeteta?

San je važan za sve nas, a posebno za djecu. Dobar san pomaže u razvoju mozga, poboljšava raspoloženje, koncentraciju, pa čak i imunološki sustav. No, kako roditelji mogu osigurati zdravi san za svoje mališane? U ovom članku donosimo 5 savjeta za stvaranje navika zdravog spavanja kod djece vrtićke dobi.

  1. Redovni raspored spavanja

Maloj djeci treba barem 11-14 sati sna dnevno, što uključuje i drijemanje tijekom dana. Stoga je važno stvoriti redoviti raspored spavanja koji uključuje vrijeme za drijemanje i vrijeme za spavanje noću. Djeca se osjećaju sigurno kad znaju što slijedi i kad mogu očekivati spavanje, stoga pokušajte održati konzistentnost.

  1. Stvorite ugodnu atmosferu za spavanje

Zatamnjena, tiha i hladna soba najbolje je okruženje za spavanje. Neka soba bude dovoljno hladna kako bi se dijete moglo ugrijati svojim pokrivačem, a izbjegavajte svjetla iz raznih “gadgeta”. Jedna od ideja za stvaranje ugodne atmosfere za spavanje može biti postavljanje mekih jastučića i posteljine te puštanje tihe umirujuće glazbe ili zvučnih efekata.

  1. Uključite dijete u proces pripreme za spavanje

Pokušajte uključiti dijete u proces pripreme za spavanje. Neka sudjeluje u biranju pidžame, čitanju priče ili izvođenju nekih drugih aktivnosti koje će mu pomoći u opuštanju. To će mu dati osjećaj kontrole i odgovornosti, te će se osjećati ugodnije u odlasku na spavanje.

  1. Izbjegavajte kasne večernje obroke

Izbjegavajte obilne obroke ili grickalice neposredno prije spavanja. Hrana koja je teška za probavu može dovesti do problema s spavanjem, pa pokušajte večerati najmanje 2 sata prije odlaska na spavanje.

  1. Vježbanje i aktivnosti tijekom dana

Djeca vrtićke dobi imaju puno energije, stoga im je važno osigurati dovoljno prilika za vježbanje tijekom dana. Fizička aktivnost tijekom dana će umiriti dijete, što će pomoći u stvaranju navike zdravog spavanja.