Menu Close

Zdrava prehrana za djecu vrtićke dobi

Zdrava prehrana je od vitalnog značaja za rast i razvoj djece vrtićke dobi. Kako bi vaša djeca bila zdrava i puna energije, važno im je osigurati hranjive tvari potrebne za razvoj njihovih tijela i mozga.

Osim što će vašem djetetu pomoći u održavanju zdravlja, zdrava prehrana također može pomoći u sprječavanju mnogih bolesti, poput dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti. U nastavku donosimo 5 savjeta kako osigurati zdrave prehrambene navike vašem mališanu.

  1. Uravnotežen obrok

Uravnotežen obrok trebao bi sadržavati različite vrste hrane koje pružaju vašem djetetu sve potrebne hranjive tvari. Uključite u obrok svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, mliječne proizvode, meso i ribu.

  1. Izbjegavajte prerađenu hranu

Prerađena hrana, poput brze hrane, slatkiša i grickalica, obično je bogata mastima, šećerima i solima. Umjesto toga, pokušajte pružiti svježu hranu koja je bogata hranjivim tvarima.

  1. Unos dovoljno vode

Djeci bi trebalo pružiti dovoljno vode kako bi ostali hidrirani. Pokušajte izbjegavati gazirana pića i sokove, koji su često bogati šećerima.

  1. Hrana koja je prilagođena dobi djeteta

Prehrana djeteta vrtićke dobi trebala bi biti prilagođena njihovim potrebama. Djeca u ovoj dobi trebaju hranu bogatu hranjivim tvarima, ali također moraju uživati u hrani. Stoga je važno pronaći uravnotežen pristup koji će zadovoljiti potrebe vašeg djeteta.

  1. Uključite djecu u pripremu hrane

Uključivanje djece u pripremu hrane može biti zabavno iskustvo za cijelu obitelj. Djeca će biti zainteresirana za hranu koju pripremaju i vjerojatnije će je i sami željeti jesti. Pritom će naučiti o zdravoj prehrani i značaju različitih vrsta hrane.

Slijedeći ove savjete, možete osigurati da vaše dijete dobiva zdravu i uravnoteženu prehranu koja će im pomoći u rastu i razvoju.