Menu Close

Predškolci i spavanje

Djeca predškolskog uzrasta spavaju 10 do 12 sati dnevno, ali ne trebate biti previše strogi kad utvrđujete kojih je to točno 10 do 12 sati. Najvažnije je pomoći djetetu da stvori dobre navike vezane uz odlazak na spavanje.

Ustanovite rutinu spavanja

Rutinom odlaska na spavanje osiguravate vašem mališanu dovoljno sna. Nekoliko stvari treba imati na umu kad se određuje rutina spavanja:

 • Pola sata prije odlaska u krevet odvojite za aktivnosti u kojima će dijete potrošiti višak energije.
 • Držite se dogovorenog vremena za odlazak u krevet i pola sata prije podsjetite dijete da se bliži vrijeme za spavanje.
 • Utvrdite vrijeme za odlazak na spavanje, za ustajanje i za popodnevne odmore.
 • Održavajte raspored vremena predviđenog za igru i vremena za obroke.
 • Prije spavanja izbjegavajte napitke koji sadrže stimulanse (gazirani, jako slatki napitci…).
 • Potrudite se da spavaća soba bude mirna i provjetrena. Stvorite snenu atmosferu.
 • Vrijeme provedeno u krevetu je rezervirano isključivo za spavanje — nema igranja u krevetu ni gledanja televizije.
 • Ograničite jelo i piće prije spavanja.
 • Dozvolite djetetu da samo odabere koju će pidžamu obući, s kojom plišanom igračkom će zaspati i slične sitnice.
 • Razmislite i o nekoj tihoj, opuštajućoj muzici.
 • Kad se dijete smjesti u krevet, ušuškajte ga kako bi se osjećalo ugodno i sigurno.

Popodnevni odmor

Većini djece predškolskog uzrasta je još uvek potreban popodnevni odmor. Obično su vrlo aktivni – trče, igraju se ili jednostavno istražuju okolinu, pa je dobro omogućiti im malo odmora. Čak i ako vaše dijete popodne ne može zaspati, pokušajte osmisliti način za odmor, koji će i vama dobro doći. Možete skupa leći na kauč i tiho čitati ili pričati priču.

Vaš se mališan, u želji da ne propusti ni malo akcije i zabave, može pobuniti protiv popodnevnog odmora, ali ovu je rutinu važno održati. Objasnite djetetu da je to vrijeme odmora i ako ne može zaspati, samo ćete malo ležati, maziti se i pričati.

Djetetu možete dati i neku igračku s kojom se može mirno i tiho igrati u svojoj sobi.

Koliko treba trajati popodnevni odmor? Onoliko koliko smatrate da je vašem djetetu dovoljno za odmor. Obično je sat vremena sasvim dovoljno, ali biti će situacija kad će dijete biti toliko umorno da će mu trebati duži odmor, kao i dana kad će nakon petnaestak minuta biti spremno za nove avanture.

Problemi sa spavanjem

Djeca predškolskog uzrasta ponekad imaju noćne more i može se dogoditi da ponekad ne mogu zaspati od straha. U takvim situacijama je dobro imati spremnu posebnu “noćnu opremu”, koja stoji blizu djetetovog kreveta. To može biti mala noćna lampa ili baterijska lampa, omiljena slikovnica ili omiljeni CD. Objasnite mališanu da je njegova noćna oprema uvijek tu ako mu zatreba i smjestite je na posebno mjesto, djetetu na dohvat ruke. Isto tako, dijete mora znati da ste uz njega, na način da ćete mu pružiti emocionalnu podršku.

Plišane igračke ili mekana dekica također mogu pomoći da se dijete osjeća sigurno. Ako vaš mališan nema omiljenu igračku, a odlazak na spavanje je već neko vrijeme problematičan, pokušajte zajedno s djetetom otići u kupovinu i zajedno odaberite neku toplu, mekanu dekicu ili plišanu igračku koja će tijekom noći biti uz njega.

Roditelji ponekad steknu naviku ležanja uz dijete dok ono ne zaspi. Taj način jest povezujuć i topao, ali dulje vrijeme ne stvara trajnu naviku spavanja. Djetetu je važno omogućiti udobnost i sigurnost, ali djeca trebaju moći zaspati neovisno o prisutnosti roditelja. Ako utvrdite rutinu u kojoj morate biti prisutni da bi vaše dijete zaspalo, nastati će problemi u situacijama u kojima to neće biti moguće.

Ukoliko vas zabrinjava raspored spavanja vašeg mališana, posavjetujte se sa pedijatrom. Iako ne postoji jedinstven način za usvajanje zdravih navika spavanja, većina djece ima urođenu sposobnost dobrog sna i relativno lako može riješiti probleme vezane uz spavanje. Najvažnije je što prije steći zdrave i dobre navike odlaska na spavanje.