Menu Close

Odvikavanje od pelene

Većina djece je spremna za noćnu posudu  između 2. i 3. godine, curice malo ranije nego dečki. Baš kao i puzanje, hodanje, skakanje, pričanje i sve ostalo što je vaše dijete postiglo ili će postići u životu – postiglo je pod svojim uvjetima i kada je osjetilo da je za to spremno.

Kada vaše dijete bude spremno, biti će u stanju tjelesno kontrolirati malu i veliku nuždu. Do tada, mišići u zdjeličnom predjelu nisu sposobni izvršiti taj zadatak.

A kada su posrijedi djeca, kao i u svemu, važni su strpljivost, dosljednost i upornost.

Procijenite je li vaše dijete spremno za odvikavanje
Postoji nekoliko parametara prema kojima možete procijeniti je li vaše dijete spremno za odvikavanje od pelena.
Ako dijete ima redovitu stolicu, oponaša vaše ponašanje u kupaonici, signalizira kada mu se piški ili kaka, razumije jednostavne upute, ne želi biti u mokroj peleni, nije u fazi u kojoj sve odbija, hoda i sjedi normalno, pokazuje potrebu za samostalnošću… po svoj je prilici spremno za odvikavanje.

Stvorite rutinu
Bez obzira jeste li se odlučili za noćnu posudu ili poklopac za toalet, važno je djetetu stvoriti rutinu. Noćna posuda  je dobar izbor, jer je prilagođena djetetovom rastu, no neki roditelji tvrde kako je poklopac za zahod praktičniji, jer se dijete odmah navikava na uobičajenu zahodsku školjku.
Kako dijete lakše kontrolira crijeva, nego mjehur, dobro je početi s velikom nuždom. Neki pedijatri smatraju da dijete treba posjesti na noćnu posudu uvijek u isto doba dana jer se tako postiže navika i prihvaćanje noćne posude (ili poklopca) kao rutine dok neki tvrde da dijete treba posjesti samo onda kad mu je sila jer će samo tako spoznati vezu između morati, sjesti i napraviti.

Izbjegavajte dio dana u kojem se vašem djetetu spava ili period u kojem je razdražljivo ili gladno. Nemojte ga prisiljavati ako se boji. Uzmite pauzu od par dana i pokušajte ponovno.
Na početku dopustite djetetu da noćne posude smjesti gdje mu je njemu najugodnije. No, to ne znači da je trebate staviti ispred televizora, jer će noćne posude tako postati sve osim mjesta za obavljanje nužde. Kada se dijete na nju navikne, stavite je u kupaonicu.

Budite pozitivni
Nemojte se ljutiti ako vaše dijete radi greške i ponekad napravi ‘nered’. Negativna bi reakcija mogla dovesti do opstipacije jer će dijete početi zadržavati stolicu.

Dijete se boji? Objasnite mu proces
Dijete možda odbija sjesti na noćnu posudu, jer je se boji. Pokušajte s drugačijim oblikom noćne posude, različitim nastavcima za WC ili jednostavno odlazak na WC učinite zabavnim.
U trgovinama postoji zaista odličan izbor. Ponekad pomaže ako djetetu objasnite gdje sve odlazi, pa mu njegove ‘rezultate’ pokažite. To će mu pomoći da poveže sjedenje s rezultatom. Nakon toga ispraznite noćnu posudu u WC-školjku, dopustite djetetu da se uključi tako da primjerice samo povuče vodu .Higijena Odvikavanje od pelena, idealno je vrijeme za nove higijenske navike. Pobrinite se da svaki put nakon sjedanja na noćnu posudu opere ruke. Pretvorite to u zabavu. Djeca se vole igrati vodom, pa ukoliko dijete obavi nuždu na noćnoj posudi, dopustite mu za nagradu da dok pere ručice i nekoliko minuta uživa u igranju vodom.

Vrijeme je za nagradu
Kada dijete obavi nuždu na noćnoj posudi, nagradite ga što je učinilo ‘pravu stvar’. Isto vrijedi i za svaku najavu da treba kakati ili piškiti – dajte mu nešto u čemu uživa.
Motivirajte dijete pomoću donjeg rublja – unaprijed najavite da ćete s njim otići u kupovinu gaćica, kako bi se zaintrigiralo. Dijete će to shvatiti kao nešto sto mu daje samostalnost.

Budite dosljedni
To je zlatno pravilo odgojnih mjera. Ako idete na put, ponesite sa sobom dječju dasku za WC. Ako idete u kupnju, ne posežite za pelenom. Neka dijete pokuša obaviti nuždu prije izlaska iz kuće, ali ga nemojte prisiljavati.

Uključite druge (baku, tete u vrtiću ili obitelj)
Kada odlučite krenuti s odvikavanjem djeteta od pelena, pobrinite se da i ostali budu uključeni u taj proces. Obavijestite bake, tete u vrtiću… Tako će znati što mogu očekivati i što treba učiniti.

Ispitujte
Dijete stalno ispitujte treba li obaviti nuždu. Kad i sebi već dosadite s ispitivanjem, pitajte opet. Pitajte prije jela, poslije jela, prije izlaska iz kuće i nakon povratka u kuću. Stalno.

Noćno odvikavanje
Čak i kada je dijete naučeno da po danu koristi noćnu posudu, noćno odvikavanje gotovo da je zaseban proces. Djetetov organizam naime još nije dovoljno razvijen kako bi mu tijekom noći odašiljao signale o potrebi za toaletom.

U prvo vrijeme ne dajte mu previše tekućine prije spavanja i naviknite ga na odlazak na noćnu posudu želi piškiti tijekom noći. Neki roditelji ostavljaju i tutu pokraj kreveta.
Kada nekoliko noći zaredom noćne pelene ostanu suhe, dijete je vjerojatno spremno i za noćno odvikavanje. Neke statistike govore kako od dnevnog i noćnog odvikavanja prođe period od šest mjeseci. U svakom slučaju, tri do pet suhih noćnih pelena znak su da je vrijeme da mu ih više ne stavljate.

Odvikavanje od pelena kod curica
Za curicu je bitno da se nauči pravilno obrisati. Objasnite joj da treba brisati naprijed prema natrag – ako joj je to jos teško shvatiti, naučite ju da se nakon piškenja tapka papirom dok ne bude suha, a vi joj obrišite guzu kod kakanja.Uskoro će biti dovoljno stara da shvati brisanje od naprijed prema natrag. Upale mjehura su česte kod curica koje se navikavaju na noćnu posudu.
Ako teško piški, kaže ili signalizira da ju peče, ima bol u trbuhu ili počne mokriti u pelenu nakon što je već savladala tutu, napravite liječničku kontrolu (urinokulturu i bakteriogram).

Mali savjeti za kraj

  1. Noćnu posudu treba predložiti kao igračku, koja će mu se svidjeti ili još bolje neka samo izabere koju želi. Na taj način djetetu se daje mogućnost da se slobodno zbliži s noćnom posudom i sjedne na nju i u peleni.
  2. Kako se približava vrijeme za učenje na noćnoj posudi, izvadite noćnu posudu van i ostavite je na vidnom mjestu. Recite onda djetetu što je to i za što služi. Ali nemojte ga siliti odmah da sjedne. Samo mu recite za početak da će je koristiti jednog dana.
  3. Uvijek kad se ide na put ili samo u posjetu rođacima i prijateljima ponesite sa sobom Potette plus noćnu posudu s posebnim dječjim nastavkom za WC dasku.
  4. Pokušajte sa starim trikom. Kada dijete stavite na noćnu posudu, pustite malo vode u kadi u kupaonici ili umivaoniku – stvarno djeluje!