Menu Close

Važnost bavljenja sportom u ranoj i predškolskoj dobi

Teško je dovoljno naglasiti koliko je važno djecu usmjeravati prema sportskim aktivnostima od najranije dobi. Bavljenje sportom pomaže djeci da nauče kontrolirati svoje emocije i kanalizirati negativne emocije na pozitivan način. Uz to, sport pomaže djeci u razvijanju strpljenja i shvaćanju koliko nam je vježba potrebna za bilo koju vještinu koju odlučimo savladati.

Rijetko koja druga stvar u životu pruža djeci takvu priliku da razviju pozitivne karakterne osobine i upiju mnoge kvalitetne vrijednosti kao što to čini sport. Ovdje navodimo samo neke dobrobiti koje mogu proizaći iz bavljenja sportom:

  • Dječji karakter i moralna načela formiraju se poštenom igrom. Štoviše, djeca koja se aktivno bave sportom mogu biti dobar uzor svojim vršnjacima iz škole, kvarta ili čak školskog zbora te ih potaknuti da se i oni počnu baviti nekim sportom.
  • Bavljenje sportom omogućuje im stvaranje prijateljstava koja inače možda ne bi sklopili. Na primjer, prijateljstva koja profesionalni sportaši stvore na terenu ostaju netaknuta čak i kada se ne bave sportom, a često traju cijeli život.
  • Sport okuplja ljude iz cijelog svijeta, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeru, kulturu ili boju kože.
  • Timski rad i dobrobiti socijalne interakcije među djecom najbolje se vide u sportu. Djeca uče da su dio tima koji zahtijeva isti napor svih članova da bi uspio, kao i kako pobjeđivati ​​s klasom, a gubiti s dostojanstvom.
  • Na natjecanja na i izvan terena gledaju kao na priliku za učenje iz svojih uspjeha i neuspjeha. Osim toga, poraz često motivira djecu da rade još više za sljedeći put.
  • Uče poštivati ​​autoritet, pravila, kolege iz tima i protivnike.
  • Sport je važno okruženje za učenje djece. Brojna istraživanja pokazala su da djeca koja se bave sportom imaju bolji uspjeh u školi. Također se unutar sporta uspostavlja i razvija vršnjački status i vršnjačko prihvaćanje.
  • Sportska iskustva pomažu u izgradnji pozitivnog samopoštovanja kod djece.
  • Osim toga, bavljenje sportom može biti koristan način smanjenja stresa i povećanja osjećaja tjelesne i psihičke dobrobiti, kao i borbe protiv maloljetničke delikvencije, sukoba i agresivnih ispada. Poanta je održavati tijelo u dobrom zdravlju kako bismo mogli održati svoj um jakim i jasnim

Zaključno možemo ustvrditi da kada djeca kroz sport nauče pozitivne životne lekcije, nema sumnje da će postati poštene, pouzdane odrasle osobe koje će u svakom trenutku nastojati pomoći drugima u nevolji.