Menu Close

5 savjeta za podučavanje vašeg djeteta o osobnoj higijeni

Kao roditelji i skrbnici, činimo mnogo za svoju djecu – pakiramo ručak, slažemo rublje, pomažemo oko domaće zadaće, pričamo priče za laku noć – pokušavajući ih naučiti kako da jednog dana budu dobri i samodostatni ljudi. Osobna higijena samo je jedna od mnogih važnih lekcija koje će Vaše dijete naučiti u procesu odrastanja.

Zašto je osobna higijena tako važna? Osobna higijena je temelj našeg cjelokupnog zdravlja. Brinući se o svom tijelu na male načine svaki dan, možete spriječiti mnoga zdravstvena stanja koja su povezana s lošom higijenom, uključujući:

  • karijes
  • suhu kožu koja svrbi ili osip
  • bakterijske ili gljivične infekcije
  • viruse

Stoga u nastavku donosimo 5 preporuka za podučavanje djeteta o osobnoj higijeni:

1. Počnite ih podučavati od najranije dobi o važnosti higijene i dotjerivanja – kako se kupati, prati zube, prati ruke, samostalno koristiti kupaonicu itd. Do dobi od 3-5 godina neka vaše dijete pokuša samostalno obaviti ove zadatke uz vašu prisutnost. Na taj način ih možete ohrabriti kada im ide dobro ili im pokazati što mogu učiniti bolje. Do dobi od 6 do 9 godina pokušajte potaknuti svoje dijete da samostalno prolazi kroz svoju svakodnevnu higijensku rutinu bez vaše prisutnosti.

2. Budite dobar uzor. Jedan od najboljih načina za učenje novih navika jest održavanje vlastite osobne higijene. Ako vaše dijete vidi odrasle u svom životu kako se propuštaju tuširati ili zaboravljaju oprati zube, moglo bi pomisliti da je takvo ponašanje prihvatljivo. Postavljanjem vlastitog standarda veća je vjerojatnost da će i vaši mališani to učiniti.

3. Uspostavite osobnu higijenu kao svakodnevnu obavezu. Razgovarajte sa svojom djecom o tome zašto je osobna higijena važna. Što se događa ako ne operete zube ili ne presvučete odjeću kada je prljava? Mogla bi pomoći i izrada grafikona koji će vašem djetetu omogućiti da označi zadatak svaki put kada ga završi. To će im dati osjećaj neovisnosti i pomoći im da nauče biti odgovorni sami za sebe.

4. Često provjeravanje. Jednom kada vaše dijete bude u stanju upravljati većinom svoje osobne njege bez pomoći, to je sjajno! No, bez obzira na razinu zrelosti vašeg djeteta, povremeno provjerite te dobre navike kako biste bili sigurni da ih se vaše dijete redovito pridržava. Pere li vaše dijete ruke svaki put kad ide u kupaonicu? Čiste li pravilno intimne dijelove tijela pod tušem? Možda će kolutati očima, no podsjetnici pomažu.

5. Promičite osobnu higijenu kao oblik dobrobiti. Osobna higijena nije samo fizičko zdravlje. Riječ je o brizi za naše opće zdravlje i o učenju kako voljeti sebe kroz sredstva za održavanje našeg tijela sretnim i zdravim. Učenje vaše djece o važnosti ljubavi prema sebi i brige o sebi u ranoj dobi pomoći će im da se osjećaju ugodnije sami sa sobom kako budu stariji.